четвер, 5 листопада 2015 р.

Дитина не хоче вчитися


Дитина не хоче вчитися

Практично кожен з батьків рано чи пізно стикається з такою проблемою, як небажання дитини відвідувати школу. До 16-17 років зі школи виходить освічена людина зі своїми принципами, поглядами на життя. Багато труднощів у процесі навчання вже позаду. Однак хвилювання батьків з приводу комфортного перебування їхнього сина чи доньки у школі, і їх бажання вчитися, до цих пір актуальне. Розглянемо найпоширеніші причини відмови відвідувати шкільні установи і спробуємо знайти вихід із складних навчальних ситуацій. 


Причини відмови вчитися 
Не секрет, що всі батьки мріють про те, щоб їх чадо вчилося тільки на "відмінно" і прагнуло до високих досягнень. Адже набуваючи певні знання, наші діти в майбутньому зможуть стати хорошими фахівцями і втілити свої мрії в життя. Але, на жаль, дорослі іноді настільки поглинені своєю діяльністю, що не помічають певних труднощів, що насуваються на їхніх дітей в навчальному процесі. Тому перш ніж говорити про те, чому ваша дитина не має бажання щось нового дізнатися на тих же уроках, проаналізуйте для себе наскільки ви в курсі, що відбувається в шкільному житті вашої дитини.

Отже, спробуємо з'ясувати, які основні причини спонукають дітлахів відмовлятися відвідувати школу. 

1. Проблеми в спілкуванні з однолітками. Як це не дивно, але саме ця причина змушує багатьох учнів прогулювати кілька деньків у школі. Відчуваючи певний дискомфорт у спілкуванні, учні можуть вирішити для себе, що тимчасова відсутність дозволить вирішити дану проблему. У цьому випадку батькам варто з'ясувати всі подробиці цієї ситуації, і допомогти подолати складнощі. Як правило, такі труднощі можуть виникати як в підлітковому віці, враховуючи особливості цього періоду, так і в період адаптації до початкової школи. У будь-якому випадку, рішення проблеми дискомфорту в спілкуванні з ровесниками має вирішуватися індивідуально.

2. Незважаючи на те, що в школі працюють досвідчені педагоги, бувають випадки, коли учні неприязно або з острахом ставляться до вчителів суто зі своїх суб'єктивних причин. Особливо це стосується початкової школи, і якщо малюк відчув страх перед поки-що єдиним педагогом, то проблем не уникнути. Бажання вчитися може зникнути, і завдання батьків полягає в обов'язковій розмові з педагогом, з яким потрібно обговорити нюанси навчального процесу.

3. Втома учня. Так, саме через перенавантаження багато дітей просто не бажають вчитися. Всілякі додаткові заняття та гуртки, брак вільного часу на елементарний відпочинок - всі ці фактори впливають на нервову систему школяра. Природно, дитина намагається уникнути виконання своїх навчальних обов'язків.

4. Сімейні стосунки також можуть вплинути на те, як школяр буде ставитися до навчання. Якщо юне створіння не відчуває ніякої підтримки, а тільки й чує осуд на свою адресу, то говорити про стимул вчитися немає сенсу. Сприятлива атмосфера в сім'ї, дружні стосунки завжди будуть запорукою гарного психологічного самопочуття у членів сім'ї, а значить і внутрішнього бажання чогось досягти у своїй діяльності. 
Домашнє завдання

Особливу увагу хотілося б приділити виконанню домашнього завдання дітьми. Цей процес багатьма дорослими контролюється, але, на жаль, іноді надто жорстко, і через це виникають певні проблеми.

Наведемо поради, які допоможуть мамам і татам допомогти їх синові чи доньці вирішити складнощі, пов'язані з виконанням домашнього завдання.

До дітей потрібен особливий підхід, тому якщо ваша дитина відмовляється виконувати домашнє завдання, зверніть увагу на наступні пункти, в яких вказані ймовірні причини відмови.


1.Отримуючи погану оцінку, учень знає, що батьки явно не погладять його по голові, але дитина повинна і знати, що за такі оцінки її не будуть надто карати і лаяти. Знижуючи самооцінку своїм дітям, дорослі тим самим мимоволі сприяють загостренню даної проблеми, і надалі повної відсутності бажання малюка намагатися виконувати домашнє завдання. Ніхто не говорить про те, що не варто звертати увагу на погані оцінки, просто потрібно провести з школярем бесіду про те, за що він отримав негативну оцінку, і прагнення виправити ситуацію буде правильним виходом в цьому випадку.

2.Втома школяра впливає на працездатність і бажання вирішити ті ж завдання в домашніх умовах. Бажано привчити школярів займатися уроками вдома в один і той же час, але обов'язково давати відпочити їм після шкільних занять. Інакше про ефективність навчання мови бути не може.

3.Зверніть увагу, щоб у кімнаті, де чадо займається, обов'язково було хороше освітлення, регулярне провітрювання, не було сторонніх звуків. Всі ці нюанси можуть також впливати на працездатність учня.

Сподіваємося, що всі рекомендації допоможуть батькам вирішити проблеми, пов'язані зі школою. 


Немає коментарів:

Дописати коментар